همانطور که میدانید، امروزه مکمل کراتین در بین جوانان ورزشکار بسیار محبوب شده است. این اتفاق نگرانیهایی را در میان افراد جامعه بهوجود آورده است که آیا مصرف کراتین برای تمامی افراد و در هر رده سنی مفید است؟ برای پاسخ به این سوال سعی شده است تا عوارض کراتین را بهطور کامل شرح دهیم تا قبل از مصرف این مکمل پر سر و صدا، بهطور کامل با آن آشنایی پیدا کنید. لازم به ذکر است که بسیاری از عوارض کراتین زمانی در بدن افراد رخ میدهد که دوزهای غیر متعارف و بدون مشورت پزشک مصرف شوند.
عوارض جانبی کراتین بر بدن ورزشکاران
بهطور کلی کراتین به خودی خود عوارضی را در بدن ایجاد نمیکند. دلیل اصلی این اتفاق نیز این است که وقتی شما مکمل کراتین را مصرف میکنید، بیش از 95 درصد آن مستقیم وارد خون میشود و تنها کمتر از 5 درصد آن از طریق کلیه یا کبد دفع میشود. پس اگر قصد این را دارید که حجم عضلات خود را افزایش دهید و گام به گام به سمت حرفهای شدن در ورزشهای سنگین بروید، بهتر است تا برای دریافت رژیم غذایی و مکمل کراتین، به پزشک تغذیه مراجعه کنید و هرگز بهطور سرخود، اقدام به مصرف این مکمل نکنید.
عوارض کراتین بر کلیه
در برخی از موارد، ممکن است تا آثار سویی از مصرف کراتین را در بروی کلیههای خود احساس کنید. البته لازم به ذکر است که این عوارض فقط به مکمل کراتین مربوط نیست، بلکه اکثر مکملها و حتی مولتی ویتامینهای ساده نیز برای افرادی که مشکل کلیوی دارند، نامناسب است.
زمانی که شما اقدام به مصرف مکمل کراتین میکنید، به دلیل اینکه ATP زیادی در بدن شما آزاد میشود، مصرف آب در بدن بسیار افزایش پیدا خواهد کرد. این امر به مرور زمان موجب خواهد شد تا آب ذخیره شده در کلیهها کاهش پیدا کند و اگر از قبل مشکلات کلیوی داشته باشید، عوارض مصرف کراتین در بدن شما، خود را نشان خواهد داد.
پس بهطور کلی این مکمل پرطرفدار نمیتواند باعث مشکل کلیوی شود، بلکه کاهش آب بدن این اتفاق را در بدن شما رقم خواهد زد. همواره سعی کنید تا کراتین را در مقداری آب حل کنید و سپس اقدام به مصرف آن کنید تا عوارض کراتین بر کلیه شما اتفاق نیفتد. پیشنهاد می شود درباره خواص و فواید کافئین بخوانید.
مشکلات گوارشی نظیر دل درد و تهوع
در ابتدا بهتر است بگوییم که افزایش ATP در بدن افراد و جذب آن توسط عضلات، نمیتواند موجب مشکلات گوارشی شود. تنها درصورتی که بیش از 20 گرم در روز، اقدام به مصرف کراتین کنید، احتمال مشکلات گوارشی نظیر، اسهال، تهوع، استفراغ و دل درد در شما ممکن است رخ دهد.
توجه شود در صورت حاد شدن این علائم در بدن شما، لازم است تا به سرعت با اورژانس تماس بگیرید. توجه شود که اگر قصد این را دارید که بدون انجام حرکات ورزشی و فعالیتهای سنگین، اقدام به مصرف کراتین کنید، باید منتظر عوارض کراتین در بدن خود باشید و مدت زیادی با آن دست و پنجه نرم کنید.
علاوه بر این، توصیه شده است که کراتین مونوهیدارات را با مواد حاوی کربوهیدارات مصرف کنید تا جذب آن توسط عضلات بهتر اتفاق بیفتد. حال اگر شما به جای کربوهیدراتهای طبیعی موجود در مواد مغذی، شکر زیادی را جایگزین آن کنید، به احتمال زیاد با مشکلات گوارشی مواجه خواهید شد.
با مصرف آب فراوان در هنگام استفاده از این مکمل، به راحتی میتوانید عوارض کراتین را کاهش چشمگیری دهید. پیشنهاد می شود از انواع مولتی ویتامین ورزشی داروخانه صبا دیدن فرمایید.
مشکلات ناشی از گرفتگی عضلات
طی تحقیقاتی که در ارتباط با عوارض مصرف کراتین و گرفتگی عضلات مطرح شده است، محققان به این نتیجه رسیدهاند که کاهش زیاد آب بدن و جذب آب توسط عضلات ممکن است در برخی از موارد موجب گرفتگی و خشکی عضلات در کوتاه مدت شود.
اما پس از دوره وزنگیری و کاهش مصرف کراتین در روز ( از 20 گرم در روز به 5 گرم در روز برسید )، این مشکل حل خواهد شد و حتی گرفتگی عضلات به نسبت افرادی که ورزش نمیکنند نیز کمتر خواهد شد. زیرا گرفتگی عضلات بهطور کلی تنها به دو دلیل اتفاق میافتد. دلیل اول کاهش آب بدن و دلیل دوم ضعف عضلانی است. شما با ورزش منظم و مصرف آب به میزان کافی، میتوانید این مشکل را بهطور کلی حل کنید. جهت مشاهده انواع قرص چربی سوز کلیک کنید.
افزایش وزن در ابتدای مصرف کراتین
افزایش وزن را میتوان بهطور مشترک به عنوان مزایا و معایب کراتین عنوان کرد. طبیعتا افرادی که قصد دارند تا وزن خود را افزایش دهند، این اتفاق برای آنها مزیت محسوب خواهد شد. بهصورت کلی این افزایش وزن موقتی است و پس از یک ماه، وزن شما کمی کاهش خواهد یافت. میزان افزایش وزن معمولا بین 1-2.5 درصد وزن شماست و به دلیل جذب آب توسط عضلات شما اتفاق میافتد. درباره کاربرد کربوهیدرات را بخوانید.
یکی از نکات مثبت در ارتباط با مکمل کراتین، این است که تنها حجم عضلات در بدن شما افزایش خواهد یافت و این افزایش وزن ارتباطی با افزایش تودههای چربی ندارد. پس اگر ورزش هوازی را بهطور مرتب انجام دهید، پس از مدت زمان یک الی دو ماه، تودههای چربی جای خود را به عضلات بسیار قدرتمند خواهد داد. پیشنهاد می شود جهت مشاهده انواع پودر پروتئین کلیک کنید.
بهترین زمان مصرف مکمل کراتین
بهطور کلی دو حالت برای مصرف کراتین وجود دارد. حالت اول قبل از شروع ورزش و حالت دوم پس از آن است، اما اگر قصد این را دارید که دچار عوارض ناخواسته این مکمل ارزشمند نشوید، توصیه میشود تا حدود 1 الی 2 ساعت قبل از ورزش، اقدام به مصرف کراتین کنید.
دلیل آن نیز، این است که حدود 1 الی 2 ساعت طول میکشد تا ATP در بدن شما آزاد شود و در زمان ورزش کردن، بازدهی به مراتب بالاتری خواهید داشت. همچنین توصیه میشود که پس از فعالیتهای ورزشی، به جای مصرف کراتین، به استفاده از مواد پروتئینی مانند سینه مرغ یا گوشت قرمز روی بیاورید، زیرا پروتئین موجود در این مواد پس از ورزش ، کمک زیادی به ترمیم بافتهای عضلانی شما خواهد کرد. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما با موضوع کراتین چیست و بهترین قرص کراتین کدام است را بخوانید.
سخن پایانی
کراتین یکی از بهترین مکملها برای افزایش حجم عضلات در ورزشکاران است. بهطور کلی هر مادهای را بیش از اندازه مصرف کنید، دچار مشکلاتی خواهید شد و کراتین نیز این قاعده مستثنی نیست. اگر به مصرف بیش از 20 گرم در روز مکمل کراتین بپردازید دچارعوارض کراتین خواهید شد.
مشکلات کلیوی، افزایش وزن بیش از حد و گرفتگی عضلات از جمله این عوارض است. علاوه بر این باید دقت کنید که این مکمل ارزشمند را یک الی دو ساعت قبل از ورزش استفاده کنید تا کارایی بیشتری برای عضلات شما داشته باشد. پیشنهاد می شود درباره افزایش سطح تستوسترون آقایان بخوانید.
سوالات متداول
عوارض کراتین چیست؟
بهطور کلی کراتین به خودی خود عوارضی را در بدن ایجاد نمیکند. دلیل اصلی این اتفاق نیز این است که وقتی شما مکمل کراتین را مصرف میکنید، بیش از 95 درصد آن مستقیم وارد خون میشود و تنها کمتر از 5 درصد آن از طریق کلیه یا کبد دفع میشود. پس اگر قصد این را دارید که حجم عضلات خود را افزایش دهید و گام به گام به سمت حرفهای شدن در ورزشهای سنگین بروید، بهتر است تا برای دریافت رژیم غذایی و مکمل کراتین، به پزشک تغذیه مراجعه کنید و هرگز بهطور سرخود، اقدام به مصرف این مکمل نکنید. عوارض کراتین بر کلیه چیست؟
زمانی که شما اقدام به مصرف مکمل کراتین میکنید، به دلیل اینکه ATP زیادی در بدن شما آزاد میشود، مصرف آب در بدن بسیار افزایش پیدا خواهد کرد. این امر به مرور زمان موجب خواهد شد تا آب ذخیره شده در کلیهها کاهش پیدا کند و اگر از قبل مشکلات کلیوی داشته باشید، عوارض مصرف کراتین در بدن شما، خود را نشان خواهد داد. پس بهطور کلی این مکمل پرطرفدار نمیتواند باعث مشکل کلیوی شود، بلکه کاهش آب بدن این اتفاق را در بدن شما رقم خواهد زد.